Wanneer je een fanatieke sporter bent, wil je natuurlijk jouw ritme in stand houden. Een verkoudheid kan een enorme spelbreker zijn. Gelukkig is een verkoudheid in de meeste gevallen erg onschuldig, maar het is niet zo fijn om mee te sporten. In dit artikel vertellen wij meer over verkouden zijn en sporten, zo kun je een verstandige keuze maken.

 

Wat is een verkoudheid?

Uiteraard herkent iedereen wel wanneer hij of zij verkouden is. Maar weet je ook hoe dit virus precies te werk gaat? Door te weten hoe het virus zijn werk doet, kun je beter luisteren naar jouw lichaam. Een verkoudheid zorgt voor ontstoken neus- en keel slijmvlies. Het virus nestelt zich in jouw keel, daarom begint een verkoudheid vaak met keelpijn. De eerste klachten merk je meestal binnen 1 tot 3 dagen. De slijmvliezen maken door de ontsteking extra slijm aan, dit zorgt voor een verstopte neus.

Veel mensen snuiten zo vaak mogelijk hun neus, dit zorgt voor een vrij gevoel. Echter is het niet verstandig om te vaak jouw neus te snuiten. Indien het mogelijk is kun je beter jouw neus ophalen, zo komt het snot in jouw maag en worden de ziekteverwekkers aangepakt door jouw maagzuur. Bovendien kan te hard snuiten het slijm verspreiden in jouw bijholtes. Dit kan zorgen voor bijholte ontsteking.

Drink veel water, dit zal het slijm verdunnen, zo kan jouw lichaam het slijm gemakkelijker afvoeren. Dit geldt ook voor groene thee en kamillethee, kamillethee is ook nog eens ontstekingsremmend en ontsmettend. Probeer ook veel knoflook, gember en pepers te eten, deze geven jouw immuunsysteem een enorme boost. Voeg bijvoorbeeld een stukje geschilde gember toe aan jouw thee of kippensoep.

Lees ook eens over griep en sporten >

 

Mag je sporten wanneer je verkouden bent?

Tips als je gaat sporten met een verkoudheidSporten met een verkoudheid? Is dat verstandig? Voor jouw medesporters is het niet zo verstandig, je kunt ze namelijk besmetten. Bovendien is het verstandig om te luisteren naar jouw lichaam. Wanneer je ziek bent is jouw lichaam aan het vechten tegen het virus, dit kost energie. Probeer dus energie te besparen. Wil je per se gaan sporten? Doe dit dan thuis, zo kan je andere niet besmetten. Doe lichte oefeningen om jouw lichaam de kans te geven te herstellen. Een zware training kan zorgen voor overtraining, dit omdat jouw lichaam alle arbeid niet kan verwerken.

Heb je koorts? Spierpijn? Moet je veel hoesten? Ga dan niet sporten en geef jouw lichaam volledige rust. Sporten met koorts kan zelfs voor hartritmestoornissen zorgen, het virus kan op dat moment via de bloedstroom op de hartspier of hartkleppen terecht komen.

Heb je geen koorts meer? Ga dan niet direct sporten, geef jouw lichaam nog wat rust. Heb je bijvoorbeeld 3 dagen koorts gehad? Neem dan nog 3 dagen rust.

 

Tips als je gaat sporten met een verkoudheid

Verkouden zijn en sporten kan prima gecombineerd worden wanneer je luistert naar jouw lichaam.

  • Ga niet sporten wanneer je klachten onder de nek hebt. Dit zijn koorts, hoesten, kortademigheid en bijvoorbeeld spierpijn.
  • Drink voldoende water en probeer een gezonde maaltijd te nuttigen. Eet groente en fruit. Zo kan jouw lichaam zo goed mogelijk herstellen.
  • Sport als het mogelijk is thuis. Wil je per se naar de sportschool? Zorg dan dat je niet te dicht op andere mensen staat, zo voorkom je dat andere besmet raken. Hoest in je elleboog, zo komt het virus niet op de apparaten terecht.
  • Doe lichte oefeningen. Zware oefeningen kunnen zorgen voor overtraining, omdat je lichaam ook energie nodig heeft om het virus te verslaan.
  • Las een extra rustdag in.

Zorg voor warme kleding na het sporten, een bezweet lichaam dat snel afkoelt is extra kwetsbaar, helemaal wanneer je al ziek bent.

 

Lees ook eens over:

 

Sick woman photo created by katemangostar - www.freepik.com
Asian exercise photo created by benzoix - www.freepik.com