Wil je sporten, maar weet je niet of dit mogelijk is als je bloedarmoede hebt? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we alles over sporten en bloedarmoede. We leggen uit wat de risico’s zijn en geven advies over hoe je het beste kunt sporten als je bloedarmoede hebt. Hopelijk helpt onze informatie je om een weloverwogen beslissing te maken.

 

Wat is bloedarmoede?

In de eerste plaats is het van belang om te bespreken wat bloedarmoede is. Bloedarmoede is een aandoening waarbij je bloed minder hemoglobine bevat dan normaal. Hemoglobine is een eiwit in het bloed dat zuurstof transporteert. Als je minder hemoglobine hebt, kan je lichaam minder zuurstof krijgen. Dit kan allerlei symptomen geven, zoals vermoeidheid, kortademigheid en een snelle hartslag. Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben, maar is vaak het gevolg van een tekort aan ijzer.

Iedereen kan bloedarmoede krijgen, maar vrouwen zijn vaker getroffen door de aandoening. Dit komt omdat vrouwen meer ijzer verliezen door onder andere menstruatie. Ook mensen met een chronische aandoening, zoals COPD of hartfalen, hebben een verhoogde kans op bloedarmoede.

 

Mag je sporten met bloedarmoede?

Als je bloedarmoede hebt, is het belangrijk om rust te nemen. Dit betekent dat sporten vaak niet mogelijk is. Dit komt omdat sporten je lichaam meer zuurstof vraagt. Als je lichaam al moeite heeft om voldoende zuurstof binnen te krijgen, kan sporten ernstige gevolgen hebben. In sommige gevallen kan sporten zelfs levensbedreigend zijn. Echter is dit niet altijd het geval. Daarom is het van belang om uitvoerig met je huisarts overleg te voeren en te kijken of het in jouw geval wel mogelijk is om te gaan sporten.

 

Tips als je gaat sporten met bloedarmoede

Als sporten in overleg met je huisarts wel mogelijk is, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder vind je daarom wat handige tips zodat je ongeacht je conditie op een veilige manier kunt sporten.

 

Kies voor sporten die niet intensief zijn

Als eerste kun je het beste kiezen voor sporten die niet zo intensief zijn. Zo is het bijvoorbeeld zaak om niet te veel en te snel te gaan sporten. Dit kan je lichaam namelijk teveel naar zuurstof laten vragen en hierdoor kan je bloeddruk dalen. Daarnaast is het van belang dat je sporten kiest waarbij je niet snel buiten adem raakt. Zorg er bovendien voor dat je sporten kiest die niet veel inspanning vergen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen.

 

Zorg ervoor dat je genoeg rust hebt

kies voor rustige sporten als je bloedarmoede hebtWanneer je last hebt van bloedarmoede, is rust nemen een vereiste. Dit betekent dat je het beste voor sporten kunt kiezen waarbij dit mogelijk is. In teamsporten is het lastiger om een passende sport te vinden. Daarom kun je beter voor sporten als golf kiezen of sporten waarbij je in je eentje kunt sporten, zoals hardlopen.

 

Luister altijd naar je lichaam

Wanneer jij met bloedarmoede gaat sporten, is het zeker zaak om goed naar je lichaam te luisteren. Luister bijvoorbeeld goed naar je ademhaling en let op je hartslag. Als je bloeddruk daalt of je hartslag stijgt, wordt het tijd om rust te nemen.

 

Informeer mensen vooraf over je conditie

Tot slot is het cruciaal om mensen vooraf in te lichten over je conditie. Dit zal slim zijn om te doen doordat ze weten wat er aan de hand is als je ineens rust moet nemen.

Hoewel sporten en bloedarmoede niet heel goed samengaan, bestaat de mogelijkheid zeker wel. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Het is daarom van belang om uitvoerig overleg te plegen met je huisarts en sporten alleen te gaan beoefenen als dit in jouw situatie verantwoord is. Door op de bovenstaande tips te letten, kun je met bloedarmoede sporten op een veilige manier beoefenen.

 

Lees ook eens over:

 

 

Doctor covid photo created by freepik - www.freepik.com
Ride bicycle photo created by jcomp - www.freepik.com