Multivitamines zijn voedingssupplementen die een verscheidenheid aan vitamines en mineralen bevatten. Ze zijn ontworpen om eventuele tekorten in je dieet aan te vullen en je algemene gezondheid te ondersteunen. Maar waarom is de samenstelling van een goede multivitamine man anders dan de vrouwen variant?

Krijgt een man wel genoeg vitamines binnen?

Ehm, de meeste mannen moeten hier schoorvoetend ‘nee’ op antwoorden, blijkt uit diverse onderzoeken. Zo wordt alleen al het relatief minst eisende advies, om minimaal twee keer per week vette vis te eten, massaal in de wind geslagen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar een kleine 20% wereldwijd hieraan voldoet. Dit tekort wijst op een bredere trend van ongezonde eetgewoonten die onze algehele gezondheid kunnen ondermijnen, en het onderstreept het belang van bewustwording rondom voedingskeuzes.

145 gram groente per dag

Ook lezen we dat men in Nederland gemiddeld een magere 145 gram groente per dag binnenkrijgt. En dat terwijl wij minstens 500 gram groente per dag aanraden! Dat is overigens niet voor niets: bij lagere hoeveelheden kun je namelijk belangrijke voedingstoffen mislopen die je lichaam toch echt nodig heeft. Dit gebrek kan leiden tot verminderde weerstand en andere gezondheidsproblemen, waarmee het belang van een rijke groenteconsumptie wordt benadrukt.

Maar, horen we je denken, het is toch niet gek dat het niet altijd lukt om zo te eten? Dat klopt, we hebben tegenwoordig veel ballen hoog te houden. Zo kan een drukke werkdag vol met besprekingen ervoor zorgen dat je geen tijd hebt voor een gezonde salade.

Bovendien kan stress een verhoogde vitaminebehoefte veroorzaken. Hoe kun je dan op een eenvoudige manier ervoor zorgen dat je toch altijd de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Juist: met een multivitamine.

Wat doet een multivitamine voor mannen?

Een multivitamine voor mannen combineert de belangrijkste vitaminen, mineralen en spoorelementen die een man per dag nodig heeft voor een goede gezondheid. Kleine disclaimer: een multivitamine is geen wondermiddel. Het is een aanvulling op een divers en gebalanceerd voedingspatroon.

Maar het is wel dé uitgelezen manier om te voorkomen dat je in een drukke periode teveel voedingsstoffen misloopt. Het erkent ook de waarde van persoonlijke voedingsbehoeften, waarbij een op maat gemaakte aanpak essentieel kan zijn voor optimale gezondheid.

Het kan dus een toevoeging zijn, maar dit is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de multi en jouw persoonlijke omstandigheden. Met dat laatste doelen we vooral op verschillende doelgroepen: een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan andere nutriënten dan een vrouw. Op deze manier kun je heel specifiek inspelen op jouw persoonlijke behoefte om het optimale resultaat te behalen. Door de juiste multivitamine te kiezen, kan men een meer gerichte benadering van gezondheid en welzijn hanteren, die rekening houdt met individuele verschillen en levensstijlen.

Wat is de beste multivitamine man?

Maar wat maakt dan het verschil tussen een algemene multi en een speciale multivitamine voor de man? Of in vergelijking met een multi vrouw? Biologisch zitten mannen anders in elkaar dan vrouwen. Zo hebben mannen gemiddeld meer massa, omdat ze relatief groter en zwaarder zijn. Op zich niks nieuws, maar dit heeft ook een uitwerking op de hoeveelheid nutriënten die een man gemiddeld nodig heeft.

Het algemene advies qua calorie-inname is ook een stok hoger, 2500 calorieën ten opzichte van 2000 voor vrouwen. Hier gaan we later uitgebreider op in. Deze verschillen benadrukken het belang van specifieke formules die zijn afgestemd op de unieke behoeften van mannen, rekening houdend met hun fysiologie en voeding vereisten.

Tot slot is de kwaliteit van belang, het is daarom belangrijk om het etiket van een supplement te kunnen lezen. Zo zie je meteen of er effectieve doseringen zijn gebruikt.