Als je vaak last hebt van hoofdpijn of pijn in je schouder, kan een MRI-scan helpen om te ontdekken waarom. Een MRI-scan maakt beelden van de binnenkant van je lichaam. Hierdoor kan een arts goed zien waarom je waarschijnlijk klachten hebt en hoe je het beste geholpen kunt worden om deze klachten te verhelpen.
Wat zie je met een MRI?
Een MRI-scan en een röntgenfoto zijn niet hetzelfde. Bij een MRI-scan zie je de botten en ook de zachte delen, zoals spieren en pezen goed. Dit is heel belangrijk om te weten wanneer je klachten hebt in je hoofd of bijvoorbeeld je schouder.
MRI voor hoofdpijn
De hersenen zijn heel belangrijk voor alles wat we doen. Als je vaak of lang hoofdpijn hebt, kan dat in het ergste geval komen door een kleine bloeding of een gezwel. Met een MRI hersenen kan de arts goed de binnenkant van het hoofd bekijken en bepalen wat er aan de hand is. Afhankelijk van wat er gevonden wordt, kan de behandeling bestaan uit medicijnen of in een uitzonderlijk geval een operatie.
MRI voor schouderpijn
De schouder is een ingewikkeld deel van ons lichaam en kan makkelijk pijn doen door bijvoorbeeld een ontsteking of een scheur in een pees. Een MRI schouder kan heel precies laten zien wat er mis is en waarom je pijn hebt. Dit helpt de arts om te beslissen of je fysiotherapie nodig hebt, medicijnen moet nemen, of misschien zelfs een operatie.
Waarom vroeg een diagnose belangrijk is
Het is goed om snel te weten wat de oorzaak van de pijn is. Als je er vroeg bij bent, kan soms een simpele behandeling genoeg zijn. Dit helpt om erger te voorkomen. Zo ben je sneller van je klachten af en heb je minder last in je dagelijkse leven. Als je te lang wacht, kan het zijn dat de behandeling zwaarder en moeilijker wordt of de klachten verergeren.
Hoe een MRI-scan werkt
Bij een MRI-scan lig je meestal op een plat bed dat langzaam in een grote tunnel schuift. Deze tunnel is de scanner. Terwijl je in de scanner ligt, maakt het apparaat beelden van binnenin je lichaam. Je voelt hier helemaal niets van. Tijdens de scan moet je stil blijven liggen om duidelijke beelden te krijgen en je mag geen metaal dragen, zoals ritsen of knopen.
De scan kan tussen de 15 minuten en een uur duren. Het hangt af van hoeveel beelden er nodig zijn. Tijdens de scan hoor je een hard kloppend of tikkend geluid, dit is normaal. Soms krijg je oordopjes of een koptelefoon om het geluid minder luid te maken. Ook krijg je bij sommige scans een spiegeltje om naar buiten te kijken of speelt er een video af. Zo gaat de tijd snel voorbij en dit zorgt ook voor meer ontspanning als je bijvoorbeeld claustrofobisch bent.
Na de scan bekijkt de arts, een radioloog, de beelden van de MRI. Hij of zij kijkt wat er aan de hand is en bespreekt dit met jou of met je huisarts. Samen kijk je dan wat de beste behandeling is. Soms zijn er meer onderzoeken nodig om goed te begrijpen waar klachten vandaan komen.
Een MRI-scan is heel handig om snel te weten te komen wat er aan de hand is met je hoofd of schouder. De scan geeft een heel duidelijk beeld en de arts kan een goed plan maken om je snel te helpen. Zo ben je gauw weer de oude. Dit is heel belangrijk, want met de juiste behandeling kun je weer snel alles doen wat je wil.